bölgemi̇z hakkinda
Ülkenin güney kesiminde Akdeniz kıyısında yer alan Mersin ili, ülkenin 81 ilinden biridir. Sıcak, kurak yazları ve ılıman kışları ile tipik bir Akdeniz iklimine sahiptir. Kasım ve Aralık ayları genellikle banyo mevsimidir. Kış aylarında sıcaklık +10 ile +15 santigrat derece arasında değişmektedir. Yüksek nem oranının olmaması nedeniyle şehirdeki sıcak hava diğer birçok Akdeniz şehrine göre daha iyi tolere edilmektedir.
Bölgenin eşsiz coğrafi konumu, doğal ve tarihi güzellikleri, kumsalları ve temiz plajlarıyla, 11'i Mavi Bayrak ödüllü sahil şeridi oluşturmaktadır.
Tarihi Küçük Asya'nın tüm bölgeleri gibi Mersin İli de zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Farklı dönemlere ait antik anıtlar tam anlamıyla ayaklarınızın altındadır. Hiç abartısız, tarih severler için burası tam bir cennet.
Dünya harikalarından biri olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan efsanevi Kapadokya, Mersin'e arabayla sadece üç saat uzaklıktadır. Dünyanın dört bir yanından yüz milyonlarca insanın hayatında en az bir kez ziyaret etmeyi hayal ettiği bu yer, en azından her hafta sonu sakinlerine açık.
Türkiye'nin batı kıyılarından farklı olarak bu bölge, zayıf ulaşım sistemi nedeniyle uzun süredir haksız yere yabancıların ilgisinden mahrum kalmıştır. Adana'nın tek küçük havalimanı Mersin'e arabayla bir saatlik mesafededir. Antalya Havalimanı'ndan Mersin'e giden D-400 sahil yolu, pitoresk olmasına rağmen, Batı Toros Sıradağları'nın 20-30 km/saat hız limitine sahip çok sayıda dağ serpantini nedeniyle oldukça yorucudur.
Tüm bu ulaşım zorlukları geçmişte kaldı. Şu anda yol tamamlanıyor, tüneller kesiliyor, yeni kavşaklar, yollar yapılıyor. Daha önce 8-9 saat süren 460 kilometrelik Antalya-Mersin yolculuğu artık 6 saatte tamamlanabilecek olup, güzergahın yeni bölümlerinin açılmasıyla bu süre 4-4,5 saate düşecek.
Ancak tüm bölgeyi etkileyecek asıl olay yeni Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın açılmasıdır.
İstanbul'dan sonra kapasite bakımından en büyük ikinci aktarma merkezinin inşaatı 2013 yılından bu yana devam ediyor ve 2024 yılına kadar
yüzde 95'in üzerinde bir oranda tamamlanması bekleniyor.
Programda Avrupa, Amerika ve Asya'nın birçok ülkesine direkt uçuşlar yer alıyor.
Havalimanının açılmasıyla birlikte kıtanın Avrupa
yakasındaki herhangi bir şehirden Mersin'e 2-3 saatte direkt ulaşmak mümkün olacak.
Bölgemizde fiyatlar batı Türkiye'ye göre yaklaşık iki kat daha düşük olup, gıda ve çeşitli gıda dışı ürünleri ucuza satın alabilirsiniz. Örneğin Aralık 2023'te narın piyasada kilogram fiyatı 20-30 lira (60-90 ruble) civarındaydı. İlin tarımı narenciye, muz ve çilek üretiminde uzmanlaşmıştır. Kışın bile ağaçlarda tam anlamıyla tonlarca limon, mandalina ve nar asılı kalıyor.
Belediyeler, kıyı kentlerinin, bentlerin ve plajların altyapı, iyileştirme ve temizliği için büyük miktarlarda para
ayırıyor. Burada taşan çöp konteynırlarını veya çöpleri karıştıran hayvanları görmeyeceksiniz.
Bu arada, burada hayvanlara karşı özel bir tutum var, köpekler ve kediler tüm sakinler tarafından besleniyor, suluklar ve besleyiciler her
yerde bulunabilir. Muhtemelen bu yüzden burada saldırgan ve hırçın köpekler yoktur.
Sahil boyunca koşu ve bisiklet yolları, egzersiz aletleri, spor ve çocuk oyun alanları bulunmaktadır. Tıbbi bakım,
kamu ve özel kliniklerde oldukça gelişmiştir.
Çocukların eğitimi için tüm koşullar oluşturulmuş olup, çok uygun fiyatlarla ücretsiz belediye ve özel okullar bulunmaktadır.
Örneğin, 2023 yılında özel bir üniversitenin yıllık öğrenim ücreti yaklaşık 2.000 dolardır.
Buna günde üç öğün yemek, geziler, su parkı ve üç yabancı dil öğrenimini de içeren kapsamlı bir eğitim programı dahildir.
Yerliler dost canlısı ve yabancılara meraklıdır, bankalarda, mağazalarda ve sokakta her zaman yardım etmeye
hazırdır. Buraya geldiğinizde gerçek Türk misafirperverliğinin ne demek olduğunu anlayacaksınız.
Hayatın akışı düzgün ve ölçülü, tüm sorunların çözüldüğüne alışmanız gerekiyor ama hiçbir şey çabuk çözülmüyor ve oturup çay içmeniz,
konuşmanız ve ancak o zaman işe koyulmanız gerekiyor.
Deprem olasılığı hakkında sıklıkla birçok soru ortaya çıkıyor.
Açıkçası, nerede yaşayacağınızı seçerken veya bir mülk satın alırken, bu çok önemli bir husustur.
Mersin, deprem açısından ülkenin en güvenli bölgelerinden biridir.
Bölgenin tektonik sükûneti, farklı dönemlere ait iyi korunmuş mimari eserlerle en iyi şekilde gösterilmektedir.
Mersin'deki 52 katlı ilk yüksek bina 1987 yılında inşa edilmiştir.
Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olan Akkuyu, bu tür tesisler için sismik güvenlik gereklilikleri nedeniyle tam da Mersin
bölgesinde inşa ediliyor.
Bölgenin güvenli olduğunu anlamak için Türkiye'nin sismik bölgeleme haritasına bakmak yeterlidir.